torsdag 16 februari 2012

Thailand - Ineffektivitetens Mecka

Efter två veckor i Thailand är det skönt att vara tillbaka på hemmaplan. Trots en bitande kyla och en massa snö. Oavsett semestermål eller längd, brukar sista dagarna onekligen spenderas med en viss hemlängtan.

Så även den här gången där semesterns avslutades i Phuket. En stad jag inte direkt kommer att sakna. Mängder av kommers, prostitution och lokalbefolkningens enda mål är att rycka turister på pengar.

Thailand är för övrigt ett intressant land. Semestern var trevlig och Railey Beach, där vi tillbringade merparten av semestern, var verkligen ett underbart ställe och något att åka tillbaka till. Resten av landet kan dom behålla.

Förutom ett land av kontraster mellan bra och dåliga ställen bör det även vara ineffektivitetens mecka. Herregud, thailändare kan dra även den enklaste process i långbänk, och förvandla en bagatell till ett gigantiskt projekt. Tex krävs det runt 3 personer för att ta betalt i en butik. 1 person som slår in varan och skriver ut ett kvitto. 1 person som flyttar kvittot plus kort/pengar till ny person, som slutligen är den som utför sjävla kassatransaktionen. Allt som allt tar det sisådär 5 minuter. Väldigt effektivt.

På samma sätt kan en krog som har två barer bara ha en kassa. Alla köp i den ena baren leder till att bartendern måste lämna sin bar (och därmed omöjliggöra köp under tiden) och transportera sig själv till den andra baren för att få växel.

Det är ingenting annat än ett mirakel hur ett samhälle ens kan fungera med en sådan bottenlös ineffektivitet.

Jag, som själv är ett under av ineffektivitet, skulle kunna fördubbla effektiviteten i varje thailändsk affär/bar/restaurang genom en timmes samtal med personalen samt små förändringar i lokalens struktur.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det her inte med effektivitet att göra. Det är kontroll att ingen snor stålar. Om tre pers är inblandade och ska stjäla måste alla lita på varandra, vilket inte finns på världskartan.

Even
Säkerhetsexpert

Marcus sa...

Even: Och där har du essensen av deras ineffektivitet. Att använda sig av ett så pass kostsamt och krångligt system, istället för att minska incitamentet till att stjäla.