fredag 17 september 2010

Irony

...
Igår var det Sundsvall Business Awards. Stor gala på Södra Berget med 700 inbjudna gäster.

Jag var inte där. Juryn bortser varje år från mitt digra arbete för näringslivet i Sundsvall. Alla personer jag satt i arbete får jag ingen som helst cred för.

Istället var jag och träffade en annan jury. Av polisiär art. Två kommissarier, civilklädda med pistoler i sidan, stack en 200W glödlampa i nyllet på mig och krävde svar. Såg misstänksamma ut kring varenda ord jag sa, med utgångspunkten att jag ljög om allt. Bröt ner varje fråga i minsta detalj för att få fram den mest ointressanta och obetydliga lilla detalj. Återkom ständigt till något jag sagt tidigare för att dubbelkolla mina svar.

Till slut hamrade dom på med stora artilleriet. Att jag i min omgivning uttryckt oro över att en bil liknande min synts på ett visst ställe. Jag förklarade att nästan allting jag säger är sagt med ironi. Ingen förståelse och ytterligare grillning i oros-frågan.

Var tvungen att dra ett litet exempel för att få konstaplarna att förstå. Att jag innan ankomst till polishuset hade skrivit på både Facebook och Twitter att "Jag ska på polisförhör. Tårta med repstege sökes till Kumla". Samt att jag tror mig kunna torska för Palme-mordet just för min oförmåga att se oskyldig ut.

Budskapet gick hem. Däremot uttrycktes ingen beundran över mitt sätt att kommunicera med min omgivning. Snarare det motsatta eftersom dom frågade "om jag någonsin funderat på hur jag uppfattas".

Det har jag många gånger gjort och har kommit fram till följande. Ifall jag blir fråntagen min ironi kommer jag avsluta den här resan direkt. Man kan alltså säga att ironi, tillsammans med förmågan att andas, är mina livspåsar.

Vidare kan man tycka att det är magert med ledtrådar när Good Old Gurken är det hetaste tipset. Att jag sedan vid tidpukten hade bilen på verkstaden och själv befann mig i Warzawa fick bylingarna att inse att dom nått någon typ av återvändsgränd.

Snart helg! Ikväll vankas lasagne och rabarberpaj och exakt 1 Irish Coffee på Majorsgatan. Precis lagom för att kunna köra bil och fortfarande kunna anse sig ha en nykter helg.


Inga kommentarer: