onsdag 22 juni 2011

Filip och Fredrik

Jag har länge varit ett fan av Filip&Fredrik's olika tv-alster. Smart, rolig underhållning skapad med ett utanför-boxen-tänk.

Nedbrytet i mindre partiklar är det den interna dialogen som jag finner mest intressant och som skänker mig mest underhållning. Dom har ett fascinerande sätt att konversera med varandra. Jag och mina närmaste vänner konverserar med varandra på precis samma sätt, fast liter mer elakt och lite mer extremt. Men å andra sidan är vi helt oviktiga amatör-pessimister som inte blir granskad med lupp.

Efter att ha lyssnat på ett gäng av Filip&Fredriks Podcast står det klart för mig att det är det bästa dom har gjort. Nyckeln till storheten ligger i att det är icke-kommersiellt. (Visst, Aftonbladet säljer banners på sidan som promotar showen men man kan ladda ner avsnitten från Itunes helt reklamfritt). Om det är kommersiellt eller inte är, ur ett missunsamhetsperspektiv, helt ointressant för mig. Fokus ligger på underhållningen. Och det är just den underhållningen som tas till en ny nivå i det här formatet.

Showen är helt och hållet på deras villkor. Förutom möjligen lite prestige samt till viss del varumärkesbyggande, spelar det nog ingen roll om det är tusen eller hundratusen lyssnare. Jämfört med tv-program där jag förmodar att en viss grad av deras inneboende sjukhet fått stå tillbaka för att programmen ska gå hem i stugorna. Tacksamt för oss som lyssnare. Det känns som att tjuvlyssna på deras privata telefonsamtal. Små, relativt obetydliga, ämnen penetreras och vänds och vrids på i den ena sjuka hypotetiska situationen efter den andra. Till tonerna av sidospår, populärkultur, lekfullhet, nyfikenhet samt gälla skrik för att den andre inte ska kunna tala till punkt.

Så, grattis till er som fortfarande har denna fantastiska skatt outforskad!

2 kommentarer:

Malin Rosén® sa...

F&F , dem är bra dem! :D

Marcus sa...

Japp det är dom :)