tisdag 8 januari 2013

Några rader om Sundsvall och galoscher

Häromdagen när jag pratade med en kompis kom vi in på Sundsvall och hur det känns att inte längre bo där. Något som senast hände mig för drygt tolv år sedan, men som han upplever jämt eftersom han valt att tillbringa så lite tid som möjligt i sin forna hemstad. Vid varje återbesök känner han sig dålig. Även om det bara gäller en helg. Ungefär som att staden andas en oduglighet som det inte går att värja sig ifrån.

Mitt problem med Sundsvall har aldrig varit så. För det har egentligen aldrig handlat om Sundsvall, utom om mina vänner och om bekvämligheten av att bo i en mindre stad där man känner många människor. Omgivningen hade kunnat vara Luleå, Åmål eller Bredbyn och jag hade troligtvis känt exakt samma sak.

Det enda jag inte trivdes med var sättet jag skötte mitt liv på. Det blev för mycket destruktiva saker (skräpmat, dålig dygnsrytm, alkohol, lathet etc) och alldeles för lite upplyftande och inspirerande saker (träning, tid för mig själv, fokusering på jobb etc).

När ett sådant beteende pågått under lång tid kommer man in i en negativ spiral som känns väldigt svår att ta sig ur. Allt det man har runtomkring sig förknippas till mångt och mycket med hur man levt. Att flytta kändes som det enklaste sättet att bryta mina negativa cirklar och få en fräsch nystart.

Nu låter jag ganska dramatisk, som att jag hade ett galopperande heroinmissbruk att tampas med. Så var det absolut inte. Men för att vara en historiskt sett ganska lågpresterande människa har jag haft extremt höga krav och förhoppningar på mig själv. Vilket kanske började som nyfödd när pappa stolt deklarerade att "nästa statsminister är född". Det satte ribban ganska högt och jag undrar om han någonsin insett att han satte en jätte-jinx på hela min karriär genom att säga så.

Det var väl ungefär vad jag hade att säga om Sundsvall idag.

Till något mer upplyftande. Två av mina vänner i Stockholm glider dagligen omkring med galoscher. Jag är långt ifrån någon expert, men om man ändå vill bli hemskt gammal, är det inte lika bra att samtidigt skaffa käpp, basker, monokel, färdtjänst, bridgepartner och viagra på recept? Rätta mig gärna om jag har fel.

Goder Afton!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lycka till med allt nu, ta vara på alla möjligheter även de mindre bara. Man vet aldrig, det kan vara nåt stort som kommer ur de sämsta tillfällena! / matilda

Marcus sa...

Matilda: Vad snäll du är! Ska försöka ta tillvara på alla möjligheter. Vi ses i Gävle nästa helg när det är lagfinalen förresten. Om du är hemma då :)