tisdag 13 oktober 2009

Accordianer

...
Ifall man hade valet att bli musiker, vilket instrument skulle man då välja att spela?

Det är inget lätt val då varje instrument har speciall egenskaper och sin egen lilla tjusning. Man får nästan fokusera på vart i livet man kan komma med instrumentet som hjälp. En violinist kan få klä sig i frack och uppträda på världens stora konserthus. Medan en blockflöjtsvirtuos sällan tar sig förbi skol-aulans knappt upphöjda scen.

Så jag har en viss förståelse kring instrument och dess egenskaper. Men jag har tydligen förbisett ett instrument.

Sedan när blev dragspel the next big thing? Calle Hjularbos ande lever kvar. Igår när jag flanerade på stan såg jag inte mindre än TRE st dragspelande gatumusikanter. Med tomma hattar/muggar/kartonger och med alldeles för kort avstånd mellan varandra. Men den skrala inkomsten till trots såg samtliga väldigt glada ut. Av någon outgrundlig anledning.

Det var kallt ute och jag gissar att kollektivet spelar för brödfödan. Dessutom bör instrumentet må skit i den bistra höstluften. Kondens i dragspelsinnandömet och det är bara en tidsfråga innan den pustat ur sig sin sista ton.

Varför väljer ingen ett annat instrument? Att diversifiera sin verksamhet tror jag är taktiskt när det kommer till gatumusik. Möjligen delar dom, likt pirater, upp slantarna i slutet av varje dag. Eller föreligger det stor rivalitet personerna emellan, och kan ge upphov till världens första dragspels-mord.

4 kommentarer:

MP sa...

Skulle vara en upplevelse att se någon stå utanför guldfynd och riva av Journey-klassiker på elgura :)

Marcus sa...

MP: Ja då skulle nog hattarna fyllas med mer mynt :)

Anonym sa...

Eller rulla ut en flygel så ska ni få se på sedlar istället för mynt...

// Hallon

Marcus sa...

Hallon: Fast det blir dyrare för gatumusikanten att köpa arbetskläder. Frack och cylinderhatt är lite dyrare än trasig skinnpaj och luggsliten kepa.