tisdag 10 mars 2009

Durrrrrrr äger

...
Gårdagens hjälte var Andreas Vinciguerra.

Dagens hjälte är Tom Dwan. Eller Durrrrrr som hans alias är när han spelar poker online.


Tror inte det finns någon med mer gambling i sig. Inte ens Kjellbom med en liter sprit i kroppen kommer i närheten.

I programmet High Stakes spelar olika pokerproffs mot varandra med sina egna pengar. Av just den anledningen är programmet väldigt underhållande. Turneringspoker på TV är inte alls lika kul. Strukturen är brantare vilket gör att det inte blir samma utrymme för spel i potterna. Det blir mest all-in situationer preflop. Plus att alla vid finalbordet redan är garanterad ett par hundra tusen dollar, så den där verkliga pressen uteblir.

I senaste avsnittet gör Dwan 2 fantastiska spel.

Hand 1: Dwan har KQ och raisar till $3k. Online-rivalen Ziigmund slår om till $13k i position med skräphanden A3o. Dwan synar och potten är på $28k innan flop.
Flop AJT (2 klöver)..... Dwan check, Ziigmund check
Turn klöver 7 ..... Dwan check, Ziigmund check
River spader 5 .....
Här skulle i princip alla betat med stegen. Man vill ha värde av sin hand plus att chansen för att Ziigmund ska ha flush är försvinnande liten efter check på både flop och turn. Fast Dwan checkar istället och låter Ziigmund värde-beta $16k, för att sedan slå om till $60k. Ni kan ju själva försöka sätta er in i Ziigmunds kläder och försöka fundera ut vilken hand Dwan spelar på det här viset. Lägg därtill att han är trixig som få och mycket väl kan sitta tom här. Han synade till slut och var som man säger i pokerkretsar.... Ägd...

Hand 2: Det andra spelet är så sinnessjukt att det inte är sant..

Barry Greenstein openraisar UTG till $2,5k med AA. Alla synar och potten är på $21,6k
Dwan har QTs i mittenposition och Peter Eastgate har 42o i small blind.

Flop T22 ..... Greenstein betar $10k, Dwan slår om till $37k, Eastgate kallsynar $37k och Barry likaså. Potten är nu på $133k.

Här kan man förutsätta att en spelare av Dwans kaliber räknat ut ungefär vad dom andra har. Eastgate måste nästan garanterat ha en 2:a som helt obehindrat synar ett continue-bet och en raise. Potten är redan stor och ska han spela den hela vägen kan det kosta flera hundra tusen dollar. Därför skulle han knappast fortsätta med några mer spekulativa händer som han inte riktigt vet vart han står med. Som tex AT eller JJ... Spelade Eastgate mot en vekare spelare kan han syna eftersom han då kan förvänta sig att den andra slutar beta sämre händer på turn av respekt för hans antagligt ganska starka hand.

Greenstein bör rimligen ha ett överpar när han synar. Han har inte spelat så många händer (åtminstone inte som visats) och han skulle antagligen inte beta in i 7 personer helt tom. Chansen finns även att han har TT, även om den är minimal i och med att Dwan själv har en tia.

Givet att han vet dom här sakerna och att han själv har sämsta handen kan man tro att det bara är för honom att ge upp på turnen. Tänka att det var lite snöpligt att Eastgate grävde fram en triss. Chansen att få både en triss och ett överpar att vika är inte stor.

Turn 7 ..... Eastgate check, Greenstein check...... Dwan bet $104k!!!!

Antagligen fick Eastgate sura uppstötningar vid det här laget. Både han och Dwan började handen med cirka $500k och han inser nu att om han ska spela den här handen till dess slut kommer det kosta hela klabbet för att få reda på om Dwan bluffar eller inte. Hade dom haft mindre pengar framför sig hade beslutet att ställa all-in blivit väldigt mycket enklare. Men Dwan inser att han kommer sätta Eastgate i en grymt svår situation genom att beta hårt igen. Och mycket riktigt så foldar Eastgate.

Greenstein verkar vara Dwan aningen på spåren och har heller inte lika mycket pengar i sin stack ($230k). Men han foldar ändå. Tydligen har han pratat in en ljud-blogg om den här handen och det ska bli mycket intressant att höra hans resonemang.

Hursomhelst är den här handen i mina ögon den mest spektakulära cashgamehand som sänts på tv. Direkt när jag såg honom beta turn tjoade jag som ett barn på julafton. Och tro mig, jag hade verkligen ingen annan orsak att tjoa speciellt högt. Poker när det är som allra bäst. Dwan kommer hädanefter alltid att ha en liten plats i mitt sinne...

För ingen annan, och jag menar verkligen ingen annan, skulle medvetet försöka bluffa bort 2 så starka händer. Det är som att åka tunna utför Niagara-fallet utan tunna. Can't be done....

3 kommentarer:

Anonym sa...

Utan att grotta ner alltför mycket i den specifika handen (har inte sett avsnittet du refererar till), vill jag bara säga att det är ett nöje att läsa din blogg. Den här posten var briljant. Pokerbloggande at it's best skulle man kunna säga ;-)

//Erik

Marcus sa...

Valterego: Stora tack för dom orden. Av ett riktigt bloggproffs som själv får supermycket beröm för sing blogg :)

Anonym sa...

Barry-kommentaren var 17 minuter lång endast!
Dock grymt kul att höra analys. Den finns i High stakes poker-tråden på pokerforum.nu (hade länkat om jag inte hade haft en jäfvulsk lillmigrän och ska stänga laptopen en sekund efter jag postat det här svaret).