torsdag 16 juli 2009

Ingen mer soda ska streamas

...
Häromdagen var jag hemma hos HedersGurra och beskådade hur han tillverkade väldigt gott mineral-vatten i sin soda-streamer. Smaken var jordgubb/citron och blandningen var nästan godare än loka-varianten.

Jag tänkte direkt att en sån skulle man ha. Drickan kostar nästan ingenting att tillverka plus att det är bra för miljön. Förutsatt att man använder den tillräckligt många gånger för att överkomma föroreningarna tillverkningen av själva maskinen åstadkommer.

Så jag gav mig ut på nätet i jakt på lite mer fakta. Snacka om att mitt planerade inköp kom i en ny dager efter att ha räknat lite på produkten.

Billigaste sodastreamern jag hittade: 695 kr (kolsyrepatron för 60 liter ingår)
Kolsyrepatron för nästföljande 60 liter: 215 kr
Mix för tillverkning av kolsyrat vatten: 49 kr (räcker till 12 liter)

Vad blir då kostnaden för att tillverka 100 liter (inklusive kostnad för ny gaspatron fast exklusive kostnaden för maskinen:
215 + 49*10 = 705 kr.....

Alltså 7,05 kr/l, vilket är MARGINELLT billigare än butikspris. Lägg därtill allt krångel. Plus att vi fortfarande inte räknat på kostnaden för maskinen. Låt oss förutsätta en tillverkning om 1200 liter (sådana mängder mineralvatten sätter man i sig en helt vanlig bakis-söndag) och se vad den notan slutar på:

695 + 215*20 + 49*100 = 9895 kr.

Alltså 8,24 kr/l.

Summa summarum. En klassisk gammal konsument-bondfångning. Man spelar på hederliga människors dåliga samvete. Det blir nästan dyrare att göra allt jobb själv. Plus att maskinen antagligen vikt in kepan långt innan några 1200 liter är producerade. Man vet hur det blir. Efter 3 månader är det någon packning som går sönder och det var det sista man såg av den maskinen.

Sen kan det ju bli som för Myhre. Med stora planer inhandlade han diverse hushållsprylar, däribland en sodastreamer. Den använde han flitigt och varierade smakerna. Ända till den sorgliga dag kolsyrepatronen tog slut. Sedan dess har maskinen varit sysslolös och i skrivande stund är det väldigt liten chans att han kommer orka skaffa fram en ny patron. Ett sånt scenario gör att tillverkningskostnaden stiger betydligt.

Vi avslutar med en liten illustrering som illustrerar mina tankar kring konceptet sodastreamer. Vill ni nåt finns jag i läskeblasks-landskapet på Ica Kvantum!

15 kommentarer:

Anonym sa...

Liten rättelse bara. Patronen kostar drygt 200kr att köpa , men bara första gången (ingår i paketet för 695kr) Sedan tar man med den tomma patronen till exempelvis Elgiganten och byter ut den mot en påfylld för 90 riksdaler.
Och vips har det blivit lite billigare.

Ett annat spar tips är att du köper en sån där liten gul plastcitron som inehåller pressad citron på ica för 16kr. Den räcker lätt till 100 liter bubbelvatten.

Anonym sa...

Håller med dig Gurk, så mkt för så lite. Ett tips om du vill spara på kapitalet är att börja med de stora utgiftern, t ex spriten. En dunk innehåller lika mkt som 6 2/3 helpipor. Med lite snabba beräkningar borde du, med tanke på din konsumtion, rimligtvis i runda svängar kunna tjäna ca 50k/år. Detta inkl. kostnaden för nya brickor då din redan dåliga syn ev. skulle kunna tänkas försämras). Värt att tänka på iaf.

/Lee

Marcus sa...

Anonym: Tack för tipset, det var ju klart att man inte hade alla fakta korrekt :) Såna där småsaker kan förvandla min aviga inställning till köpläge.

Lee: Spara på spritutgifterna kan man göra. Fast inte utan att dricka den. När notan börjar vankas går man på muggen. Ett klassiskt knep. Alternativt umgås med miljonärer så löser det där sig automatiskt :)

Anonym sa...

Gurk: Gå på muggen-tricket har jag blivit drabbad av X antal gånger, men det där med miljonärer... hur ofta har det löst sig automatiskt när du socialiserat med Maioli?

/Pal

Marcus sa...

Pal: Maioli tar notor till höger o vänster.

Anonym sa...

När ni ändå är inne på Maioli kommer aldrig glömma när du skrek rakt ut. Maioli försöker du ta livet av mig? du lämnade en 20 i dricks. Sedan jagade du ikapp han haha

/Löjan

Anonym sa...

Att spela en stående enkelrad x100 på V7 varje lördag känns som hämtgurkor i jämförelse med att nämd person skall ta notor till höger och vänster!

Liiiiiiii

Marcus sa...

Löjan: Haha, näe men så var det oxå en sjuk situation som man inte ens trodde kunde uppkomma.

Lee: Stående v7-rader är, förutom droger och prostitution, det som skapar flest miljonärer :)

Marcus sa...

Dock har nog inte Maioli vunnit ihop sina pengar på det viset...

Anonym sa...

Maioli kommer oftast in på biljarden utan kulor. Sen ställer han sig och spelar 20-50kr med folk. Torskar han springer han till minuten om inte övertalning fungerar, tex han måste få en chans att spela tillbaka dom vid ett annat tillfälle så degen borde vara innestående. Så jag frågade honom varför han alltid kom in black när han vet att han ska spela. Jag räknar med att jag ska vinna 100kr av någon varjegång jag kommer in. På det viset slipper jag pynta biljardtid ur min egen ficka.

/Löjan

Anonym sa...

För att återknyta lite till ämnet nu, men vilka tror att Maioli har en Soda Streamer?

/Pal

Marcus sa...

Löjan: Obotlig optimist han är. Egenskaper som fler i den här världen skulle behöva (läs du, jag, pallen o lee bland annat).

Pal: Inte en chans. Tror inte det är hans cup of tea. Kranvatten är livet...!!

Anonym sa...

Gurk: Kranvatten ja... nån annans kranvatten isåfall, definitivt inte hans eget!!

Menar du att vi inte är obotliga optimister...?

Anonym sa...

Panten lär väl också kosta några kronor per liter som oftast går direkt ner i soptunnan pga lathet. Själv har jag använt min soda stream hela 2ggr sen jag fick den i julas.

bommen

Marcus sa...

Pal: Jag är numer en tvättäkta optimist. Gissningsvis kommer solen och poletterna att lysa med sin när(från)varo imorgon

Bommne: Snyggt jobbat. Dock trodde jag att själva platflaskan uppkom ur kolsyre-patronen, vilket i sin tur gör att man kan tillverka dryck och gå plus på panten. Fast så går det alltså inte till i verkligheten... Tur du kan leva på basketen då :)