tisdag 2 juni 2009

Chokerling

...
Det kan väl inte undgått någon att Söderling fenomenalt nog slog ut regerande mästaren Rafael Nadal ur Franska Öppna i tennis. Är man inte något så när insatt i tennis är det svårt att förstå vilken osannolik prestation det var. Men låt mig själv sia om att han redan vunnit bragd-guldet, oavsett hur det går i resten av turneringen. Såvida inte Charlotte Kalla bryter båda benen i sprint-vm och medelst ålning kravlar sig i mål som vinnare.

Nadal har varit så överlägsen på grus dom senaste 4 åren att det varit rent löjligt. Tror han förlorat en enda match, och det var i finalen i Madrid mot Federer för två veckor sedan.

Söderling å andra sidan har aldrig gått längre än till tredje rundan i en grand slam och grus kan knappast anses vara hans favoritunderlag. Förvisso är han inne i en ganska positiv trend med några bra turneringar bakom sig. Ett par finalplatser i höstas bland annat. Vet att han numer samarbetar med Magnus Norman (tidigare finalist i Paris) och man kan minst sagt säga att resultatet märks. Jag skulle vilja gå den kursen.

Robin har alltid haft stort spel i kroppen. En mycket bra serve och en riktigt tung forehand. I sina stora stunder har han kunnat slå vem som helst. Men han har haft ett av tourens sämsta psyken och haft svåra problem att hitta mental balans. Bland tennis-gamblers har han fått smeknamnet Chokerling för sin extrema förmåga att tappa givna lägen. Lägg därtill ett många gånger uselt beteende på banan. Sönderslagna racketar, onödiga diskussioner med domaren etc. Helt enkelt barnsligt. Det finns många spelare med dåligt humör, men dom flesta tar ut sin ilska på ett mognare och mer publikfriande sätt.

Därför har jag aldrig riktigt hejjat på Söderling, trots att han varit svensk tennis enda ljuspunkt under en period.

Matchen mot Nadal var intressant på flera sätt. Dom gillar inte alls varandra. Söderling har vid ett tillfälle imiterat Nadals utdragna antics och tics. Att han drar sig i byxorna, tar lång tid mellan bollarna osv. Nadal har svarat med någon aningen nedlåtande kommentar. Troligen var det Söderling som var drivande i hat-frågan eftersom Nadal så bekymmerslöst vunnit deras tidigare möten. Anledningen till hans vinst kunde möjligen vara någon form av explosion där hans hat gentemot Nadal fick honom att överprestera. Eller så var han helt enkelt bara så bra just nu.

Idag fick vi svaret. Han förnedrade Nikolay Davydenko i kvarten med 6-1, 6-3, 6-1. Davydenko är en av tourens mest stabila spelare som i princip aldrig gör några dåliga grand slams. Förutom när han varit föremål för lägg-matcher men det är en annan sak. Han brukar ständigt gå till kvart och semi i dom stora turneringarna. Dagens resultat var helt sjukt. Det ska inte kunna bli sådan slakt.

Många, däribland jag, trodde att Söderling skulle få en rekyl tillbaka till sitt "normala" spel och däför förlora dagens match. Han motbevisade alla tvivlare och för första gången på många år känns det möjligt att få se en svensk lyfta segerbucklan på söndag. Den känslan har man inte haft sedan Norman förlorade mot Kuerten i finalen 2000.

Först måste han vinna dock vinna semin mot Murray/Gonzalez och sedan en trolig Roger Federer i finalen.

Heja Robin....

5 kommentarer:

Anonym sa...

"har alltid haft stort spel i kroppen. I sina stora stunder har han kunnat slå vem som helst. Men han har haft ett av tourens sämsta psyken och haft svåra problem att hitta mental balans."

Tror jag känner en del andra som detta skulle passa bra in på.

lee

Marcus sa...

Haha, ja jag antar att det finns hopp för oss alla nu när Söderling banat vägen :)

Anonym sa...

Känner mig då rakt inte träffad... FLASKA!!!

/Pal

Marcus sa...

Mega-lol.....

Anonym sa...

Jag har ändrat mig, du får 3 gånger pengarna på att Robin får bragdguldet, du får max spela en lax.