måndag 4 augusti 2008

Förslag till fest

...
Nu har jag kommit på den perfekta idén till en grabbfest (vet inte om tjejer gillar upplägget). Kräftskivor och surströmmingsfester är ett årligt förekommande fenomen. Här kommer det nya.

Tjära & Fjäder fest!


Upplägget är följande:

Det centrala i festen är tjära & fjäder konceptet. Men för att det ska bli lyckat krävs en hel del drickande. Ingen får hålla igen. Gärna starkvaror istället för fegvarianten med öl och vin.

När sällskapet sedermera uppnår lämplig alkohol-halt bör den stora dragningen ske. Här ska på valfritt sätt en person i sällskapet bli den lycklige som kläs i tjära och fjäder. Förslagsvis utses denna person genom lottning, gärna med en riktig proffstombola som under bussresan i Torsk På Tallin. Vid ett mindre sällskap passar sig en klassisk sten, sax & påse-turnering.

Har efterforskat lite på nätet och denna straffmetod var vanlig i det feodala Europa. Man värmde upp tjära till det nådde flytande form, cirka 60 grader, men ofta ännu varmare som extra straff. Sedan kletades tjäran ut på kroppen och antingen rullades personen i fjädrar, eller pöbeln kastade fjädrar på objektet. En vanlig uppföljning var sedan att köra personen på en vagn till allas beskådan, och den som ville skicka på en tjyvsmäll var välkommen att göra så.

Det är inte meningen att någon ska dö. Därför måste det fram ett kompliment till tjäran. Möjligen svart målarfärg eller annat kladdigt material. Av naturliga orsaker gör sig denna fest bäst utomhus. Inte heller bör man gå på krogen efteråt. Kan bli knepigt att komma in med fjäderskrudet på.

Istället för gatloppet kanske resten av sällskapet medelst sång och pekning kan förnedra den stackars olycklige satan lite extra. Självklart har vi en ompa-ompa orkester på plats som med alla klassiska instrument livar upp stämningen både inför och efter smörjelsen. Dvärgar med bjäller-skor och rockringar vore även det ett trevligt underhållningsmoment.

Den / de som finner konceptet intressant kan väl göra sin röst hörd. Vem vill missa möjligheten att inom ett par decennier varit med och skapat en tradition lika klassisk som kräfta eller surströmming.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker det låter som en bra idé! Äntligen en sysselsättning där rika (du) och fattiga (jag) kan umgås på samma villkor. Vem skulle inte vilja se en Gurk i fjäderskrud? :-)

Synd att du kom på det lite sent bara, för annars hade torsken (eller vinnaren, beror på hur man ser det) kunnat fått en frisläng till Pridefestivalen :-D

/Pal

Anonym sa...

Pyttsan Pallen!

Jag såg nog vilken rikemans-familj ni är. Vaser från Mingdynastin och kristall från svunna tiders blåblodiga tillställningar.

Är det någon som är black är det jag...

Anonym sa...

Bland det dummaste jag har läst...
/Grek

Anonym sa...

Jag är gjuten.
































































































































































/ Gurrrr