tisdag 4 november 2008

Valet

...
Angående nattens val i USA hoppas jag att Obama vinner.

Tycker inte att det är solklart. En viktig fråga för hela världen rör handel. McCain står för frihandel medan Obama är protektionistisk och vill skydda amerikanska företag. Av historien har vi sett hur den mentaliteten kan sluta. Jänkarna har haft tariffer på stål och bilar från Japan, och det blir aldrig bra. Om inte den inhemska företagen klarar sig själva hjälper det inte i längden att ta till desperationsåtgärder som införselskatter.

Fri handel är också något som fattiga länder skulle må mycket bra av. Välgörenhet i all ära, men det enda som kan hjälpa ett land är att få igång produktionen. Allt annat är snarare konstgjord andning, och såklart bra eftersom det räddar liv, men om inget händer är det till ingen nytta. Många fattiga länder i tex Afrika har handelsblockader mot andra länder i närheten, när det i själva verket skulle vara mycket bättre om man samarbetade för att få igång sina industrier etc etc.

I slutändan håller jag på Obama. Jag har alltid gillat demokraterna. Eller snarare ogillat republikanerna. Den typiska skräck-republikanen bor i någon mellanstat i södern, är grov rasist och har generellt jävligt taskig uppfattning kring krig och USA:s ställning gentemot resten av världen. Den här bilden stämmer självfallet inte in på alla republikaner men är ändå lite talande.

En demokratisk president, som dessutom är svart, kommer förhoppningsvis ena landet, skapa bättre förutsättningar för fattiga människor i de stora städerna, samt få harmoniska vindar att svepa över de länder USA är i krig eller nästan krig med.

Magnus Betnér var med på Debatt nyss och tyckte att bägge president-kandidaterna kommer dö inom ett år. Den ene av naturliga orsaker och den andre kommer bli skjuten. Därför var det mer intressant att titta på vem som har bäst vice-president. Lustigt sagt och med en viss sanning.

Inga kommentarer: