tisdag 7 oktober 2008

Bolånekrisen....

...
Detta kan bli det sista blogginlägget ni läser innan världen säckar ihop och går in i ekonomisk dvala. Seriöst, vad är det som håller på att hända? 

Tänkte försöka mig på en sammanfattning av vad som har hänt för att se att jag verkligen hänger med i svängarna. Det kvalificerar sig nog även som mitt mest vuxna inlägg. 

I USA har det förekommit en hel del "subprime-loans", dvs bostadslån till låntagare med tvivelaktig ekonomisk bakgrund. Yrkepor helt enkelt. Det är dom här lånen som ligger bakom hela världens kris.

Efter IT-krisens kollaps i början av 2000-talet började en tid av stark ekonomisk tillväxt. En tid där räntorna sänktes till rekordlåga nivåer och folk vågade investera och låna istället för att spara. Detta ledde bland annat till stigande bostadspriser. Bankerna insåg att nu när räntan var rekordlåg fanns det utrymme att erbjuda sub-prime loans. Eftersom man lånade ut till personer med erkänt trasslig ekonomi kunde man ta ut höga räntor och således tjäna väldigt bra pengar på mellanskillnaden. Utöver hög ränta lades höga administrationsavgifter och engångskostnader till för att ytterligare salta profiten.

De första åren fungerade detta bra för långivarna eftersom räntan var fortsatt låg, ekonomin fortsatte att växa och hurspriserna fortsatte att stiga. Kort och gott, pengarna rullade in till klart högre ränta än normalt. Även låntagarna levde livets glada dagar. Låntagare som hamnade i ekonomiska bekymmer kunde ta ett nytt lån på huset eftersom det stigit markant i värde.

Bankerna, giriga som dom är, ville låna ut ännu mer. För att frigöra kapital till nya lån uppstod en andrahandsmarknad för handel med dessa subprime-loans. Förpackade som sunda investeringsalternativ fick man kreditvärderingsinstitut att bedöma den här investeringstypen med hög kredit-rating. Tack vare detta spreds ägandet av alla subprime-loans således till banker, investerare och fondbolag runtom i världen. 

I slutet av 2004 växte den amerikanska ekonomin så fort att centralbanken började höja räntan för att förhindra inflation. Totalt höjdes räntan från 1% till cirka 5% fram till början av 2007. Detta fick tydliga effekter.

- Färre människor hade råd att låna till husköp. Dom som hade råd kunde ändå inte låna lika stora belopp som när räntan var rekordlåg. 

- Köptrycket på fastighetsmarknaden minskade kraftigt och fastighetspriserna som under flera år gått stadigt uppåt började istället att falla.

- Detta slog hårdast mot subprime-lånen, folket med betalningsanmärkningar och låga inkomster. Finansiella kriser kunde inte längre lösas med nya lån eftersom huset inte längre steg i värde. Många var tvungen att ställa in betalningarna och se sina hus omhändertas av banken. 

Flera banker som specialiserade sig på subprime-lån gick i konkurs med dunder och brak. Alla som investerat i subprime-lån var tvungen att inse att lånen inte var värd i närheten av vad dom värderats till. Tack vare andrahandsmarknader stod finansiella institut runtom världen med gigantiska bekymmer och det som verkade vara en bra investering ett par år tidigare framstod nu som högst osäkert. 

När banker börjar tvivla på värdet av sina tillgångar uppstår en osäkerhet. Osäkerhet är aldrig bra på finansmarknader och leder till panik och paranoja. Bankerna börjar höja sina räntor för att täcka upp för sina dåliga lån. Vanliga, fullt betalningskompetenta låntagare, får problem att hantera sina lånekostnader. Dessutom dämpas investeringslusten och antalet nya lån minskar. 

En likviditetskris där banker inte litar på varandra tillräckligt för att låna ut till rimlig ränta har uppstått. Även de största bankerna i världen innefattas. Banker brukar normalt kortsiktigt låna pengar mellan varandra på en internbankmarknad för att lösa kortsiktiga utgifter.

Normalt anses banker kreditvärdiga och eftersom lånen dem emellan är kortsiktiga brukar räntan på internbankmarknader vara låg. Räntan på den här typen av interna lån har ökat jättemycket på grund av osäkerheten. Ingen vet hur drabbad konkurrenten kommer bli av den här bolånekrisen. Centralbankerna runtom världen har därför gått in och pumpat in nya pengar på marknaderna för att öka likviditeten och förhindra en jättekris.

Börsen har påverkats av denna djupa kris och har gått som ett jättesänke hela 2008. Den ökade räntan gör att det blir mer lönsamt att spara istället för att låna, investera eller placera pengar i värdepapper. Nu när alla världens banker blivit indragen i krisen på allvar har den verkliga paniken uppstått. Ett klassiskt trick när man är i jätteknipa är att sälja av sina utländska investeringar, återvända hem och rida ut stormen. Tänk er nu att massivs med banker och stora företag runtom i världen planerar att göra precis samma sak. Ett massivt säljtryck sprider sig på alla börser och till följd av detta sjunker aktiepriserna som en sten. När alla vill sälja behöver ingen betala dyrt. Om det ens finns några köpare. Därav gårdagens ras med dryga 7% på stockholmsbörsen. I andra europeiska länder rasade det upp mot 11%. Blir intressant att se hur dagen utvecklar sig. Det brukar ofta bli rekyler. Ett säljtryck likt det som uppstått nu leder till en snöbollseffekt där irrationellt agerande är nyckelordet. Därför finns det också investerare som med frigjort kapital väntar på chansen att göra ett snabbt klipp. Köpa innan rekylen, låta marknaden dra upp ett litet köptryck, och sedan sälja av innan hela världens misstro tynger ner även den största optimist.

Jag ser nu att stockholmsbörsen fortsatt backa någon procent. Man undrar hur djupt det här kommer att gå. Jag menar, är det normalt att Islands statsminister går ut och säger att man kanske går i konkurs. Det hör inte till vanligheterna att hela länder brakar samman. Åtminstone inte i västvärlden. Tydligen skulle dom stackars valfångarna få låna 39 miljarder dollar i ett krislån från Ryssland. 



6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja man undrar var det skall sluta? Det jag inte kan förstå att mitt i den här krisen som började i USA så stiger dollar kursen mot kronan. Från att har varit på strax över 6 vid april till igår 7.18 en ganska stadig ökning trots att federalreserve formligen skyfflar in pengar i systemet.

http://www.financialsense.com/fsn/BP/2008/charts/1004.html

Anonym sa...

Aha, nu känns det som jag för första gången förstår vad sjutton finanskrisen handlar om. Ekonomi är inte min starka sida. Tack för det!

Anonym sa...

Underbar blogg där... Ett tillägg för att verkligen klanta upp och trassla till utfallet för subprime-lånen är yield-vetot som innebär att jag (om jag vore husägare i USA) kan lämna tillbaka mitt hus till banken mot resterande lånebelopp. Dvs att ett hus banken har lånat ut 4milj (när huspriserna var i topp) till kan dom få tillbaka och tvingas kvitta hela lånet trots att husets aktuella marknadsvärde är säg 2milj... Banken står med 4milj utlånat och ett hus dom får 2milj för... gör matten! Med tanke på att trasslarna du beskriver inte klarar av höjda räntor eller amorteringar så lämnar dom tillbaka kåkarna och tar smällen med handpenningen (om dom lagt någon)... Banken har givit 4milj för ett hus med värde 2milj... Häh bli juh strulit då vettu om 32882 trasslare lämnar tillbaka husen :) /FM

Marcus sa...

Att dollarn går upp just nu beror antagligen på att många amerikanska placerare säljer av sina tillgångar i utlandet. Låt säga att en amerikansk bank har ett stort aktieinnehav i Sverige att bli av med. Detta säljs, och pengarna växlas sedan från svenska kronor till dollar.

Effekten blir då att det uppstår ett köptryck efter dollar vilket i sin tur driver upp kursen.

FM: Yield-vetot ja. Det är förklaringen till att miljoner människor bokstavligen lämnar sina hus vind för våg när marknadsvärdet gått åt pipan, vilket exponerar långivaren ytterligare. Har inte riktigt begripit det här tidigare.

Sanna: Kul att kunna glädja någon... Bara att börja följa dagens industri slaviskt nu då.

Anonym sa...

Enda Sättet just nu att ta sig ur denna kris är att låna på sig så mycket som möjligt te x. 4mille sätta undan 1 till amortering och ränta i 3 år oh köpa grejor hej vilt om si så där 5 månader kontant. och bara invänta :) Enkelt så klart det enda de kräver är en sund plan vad du ska ha de 4 millanra till. Så varför iinte föreslå 20 ggr 5 bet på buffé mania som en start idé för det är en vnstmaskin som inte känner av börser hit eller dit.... Eller kanske köpa en restaurang och hoppas det blir så jobbigt att leva hemma, så man ser att de sista slantarna skiter jag i ändå så varför inte lägga dem på en god steakhouse restaurang i anrik miljö. Skulle det bli 30 kr kvar på notan så bara stoppa in dem i Jack Vegas och hjälpa till aatt betala av stadsskulden.....

http://akuten.blogg.se

PS glöm inte att boka bord på fd Skeppsbrokällarn i god tid för snat är det 3 månaders väntetid

Anonym sa...

Jag skulle vilja göra ett tillägg till ett i annars utmärkt inlägg. Det är att inte endast bankernas girighet som ligger till grund för den uppkommna situation utan f.d. president Clinton har ett stort ansvar.

Under 90-talet hade han en uttalad ambition att även fattiga skulle få äga sina egna bostäder, en sympatisk tanke kan tyckas men ack så fel det slog. Clinton pressade på att de båda bostadslångivarna Fannie Mae och Freddie mac, som nu mer eller mindre har konkat, skulle låna ut till icke kreditvärdiga personer. För att underlätta detta ändrades lagstiftning så att lånestockar i större utsträckning genom de kreativa upplägg du skriver om skulle kunna säljas vidare.

Dessutom infördes hårda diskriminieringsregler, hade en bank större andel vita kunder än svarta utan att kunna förklara varför så riskerade banken stora bötesbelopp.

Resultat av denna i sig goda tanke, att fattiga också ska kunna äga hus, har nu gjort att de fattiga är skuldsatt upp över öronen samt att vi har en global finansiell kris.

Hade bankerna fått agera på marknadsmässiga grunder och fått göra korrekta kreditvärderingar utan påtryckningar från staten så hade denna kris aldrig uppkommit, den hade åtminstone inte varit av samma magnitud. Därför är det så tragiskt när nu så många börjar prata om att vi måste ha mer regleringar, mer lagar som styr bankerna etc. Det är ju just regleringar och försök från statens sida att styra bankerna som skapat denna kris.